• 4 saker att tänka på vid förvaring av elektronik

  Förvaring av elektronik är klurigt. Den är dyr och ömtålig, men ofta också otymplig att förvara i förråd.

  Här kommer fyra våra bästa tips för hur du förvarar din elektronik på bästa sätt.

  1. Hemförsäkring täcker inte alltid stöld i förråd

  Om du förvarar din elektronik i ett förråd är det inte säkert att det täcks av din hemförsäkring. Hos somliga försäkringsbolag, exempelvis hos If, krävs en tilläggsförsäkring med namnet ”vid magasinering”.

  Eftersom elektronik kan vara värd mer än vad försäkringen kan betala ut, kan det vara bättre att förvara den allra dyraste elektroniken hemma. Det är självklart också dumt att förvara den elektronik som du behöver i din vardag i ett förråd.

  2. Temperaturskillnader kan förstöra

  Elektronik är byggd för att användas i rumstemperatur. Du har antagligen själv upptäckt att din telefon beter sig märkligt under vinterhalvåret.

  Ska du förvara elektronik i ett förråd behöver du därför hitta ett sätt som inte skiftar i temperatur. En del företag som har förråd och magasinering, exempelvis Prinsens lager, erbjuder rumstempererade förråd.

  Förvarar du något som inte är temperaturkänsligt, exempelvis en cykel eller trädgårdsutrustning, går det bra att välja ett billigare alternativ som inte är uppvärmt.

  3. Se upp med batterier

  Enligt If kan en elcykels batteri tappa 20 procent av sin kapacitet vid längre förvaring i nollgradig temperatur, och 40 procent vid förvaring i – 15 grader.

  Förvaras batterier på fel sätt finns det även risk för brandfara. Om de har ström kvar i sig och polerna hamnar fel kan det leda till en brand.

  4. Vaddera utifall olyckan är framme

  Elektronik är betydligt mer ömtåligt än de trädgårdsmöbler vi kanske normalt förknippar med förråd. Med alla småkomponenter som kameror består av är det lätt att ha sönder dem. Tänk därför på att förpacka den på ett säkert sätt.

  Har du en dator- eller kameraväska anpassad för din enhet är det optimalt. Vad du annars kan göra är att packa ner elektroniken som du skulle gjort om du behövde posta den.

  Hitta en låda aningen större än saken du vill skydda, och fyll den med papper, skumgummi eller frigolit. Även om utrustningen fortfarande inte mår bra av att slås i marken, så är chanserna till överlevnad betydligt högre om den inte åker rakt i betongen.