Ljud & Bild

Ljud & BildDet finns inte några genvägar till det perfekta ljudet. Inte heller till en komplett filmupplevelse. Att satsa på kvalitetsprodukter inom Ljud & Bild är grunden för en bra upplevelse av filmen, sporten, musiken m.m.

Däremot är det stor skillnad på vilka produkter inom denna kategori som ska köpas in beroende på var och hur man vill se filmen eller lyssna på musiken. De som vill kunna lyssna på musik var än man är kan köpa in portabla högtalare som kan kopplas in till mobilen, surfplattan m.m. medan det krävs betydligt större och starkare högtalare om det är vardagsrummet som ska fyllas med ljud.

Det handlar alltid om en avvägning mellan upplevelse, funktion och hur portabel enheten måste vara. Nedan presenteras några av de viktigaste punkterna att tänka på vid inköp av produkter inom Ljud & Bild.

DVD, Blu-ray & VHS

Det är ytterst få som har VHS-spelaren kvar. Relativt snabbt efter att DVD-spelaren lanserades konkurrerades VHS bort från marknaden. Detta mycket tack vare betydligt bättre ljud- och bildkvalité.  Även om Blu-ray har lanserats sedan dess med ytterligare bättre kvalité lever DVD-skivan kvar. Vid inköp behöver man därmed tänka över vilka skivor som ska spelas upp och hur filmen ska visas. Några saker att tänka på är:

Anslutningar

Kontrollera vilka anslutningsmöjligheter som finns på din TV. På de äldre VHS-apparaterna finns enbart RCA-utgångar vilket kräver dessa ingångar på TV:n för att det ska gå att se filmerna. De modernare VHS-spelarna har scartutgång. Däremot har inte alltid en modern TV en scartingång.

På DVD finns RCA, Scart och HDMI som anslutning medan det på Blu-ray är HDMI som gäller. Se till att den TV eller det hemmabiosystem som ska användas har rätt anslutningsmöjlighet.

Kombiapparater

Även om utbudet inte är jättestort så finns det en del kombiapparater som kan vara ett alternativ för de som vill ha både VHS- och DVD-spelare. Fördelen med dessa är även att man kan kopiera från VHS-kassetten till en DVD-skiva. Därmed blir det ett enkelt sätt att digitalisera de äldre VHS-kassetterna.

Kablar & Adaptrar

Första steget för bra ljud och bild är att skaffa TV, mediaspelare m.m. i riktigt bra kvalité. Men det är även mycket viktigt att överföring av ljud och bild sker på ett sätt som inte försämrar kvalitén. Några saker att tänka på är:

Priset varierar kraftigt

Priset på elektronik är mycket pressat med hög konkurrens från flera stora etablerade kedjor. Många köper även kablar på samma ställe som de köper sina högtalare, sin TV osv. Men när det kommer till kablar håller inte elektronikkedjorna alls samma låga pris. Jämför på nätet i förväg och spar pengar till filmer eller musik istället.

Bygg digitalt eller kvalité på analogt

Bäst bild och ljud fås om man enbart håller sig till digital överföring. Då skiljer sig inte heller kvalitén speciellt mycket på de olika modeller som finns. Men i vissa fall är inte överföring möjlig digital. Detta exempelvis om man ska se på film från VHS där enbart Scartkabel går att använda för att föra över information till TV:n. De analoga kablarna kan lättare påverkas av magnetfält och andra elkablar. Köp i detta fall en kabel med extra bra skärm.  Generellt är det alltså viktigare att satsa på kvalité när det gäller analog överföring.

Hemmabio

Tanken med ett hemmabiosystem är att det ska ge en liknande känsla som på bio. Detta med ett mäktigt surroundsystem och stor en TV som verkligen återger filmens rätta känsla.  Det bör vara sex högtalar som fördelar ljudet över hela rummet och en storlek på TV:n som gör att filmen verkligen skapar biokänsla. Några saker att tänka på är:

Sex högtalare skapar bäst ljudbild

För att få en komplett ljudbild är det sex högtalare som behövs användas. Det finns hemmabiosystem med färre högtalare men det enbart några ytterst få kommer upp i samma nivå som de med sex högtalare.

Nätverksanslutning är ett måste

Att ha en nätverksanslutning i systemet är en mycket stor fördel. Därmed öppnas möjligheten att se på streamade filmer på nätet eller på en film som ligger åtkomlig på det lokala hemnätverket.

Extern subbas är bättre

Även om de finns andra alternativ är en extern subbas det bästa alternativet. På de dyrare alternativen är det nästan alltid en extern subbas medan det på billigare modeller kan vara inbyggda.

Blu-Ray för bäst bild

Det är stor skillnad på bildkvalité mellan DVD och Blu-Ray. De flesta hemmabiosystem har även Blu-Ray även om vissa enbart har DVD-spelare.

Högtalare

Vilka högtalare som bör köpas in beror på var man vill lyssna på musik och vilket ljud som förväntas. Bland högtalare finns allt från de allra minsta mobila högtalarna som kopplas till telefonen till de större som ska skapa ett mäktigt filmljud från hemmabiosystemet. Några saker att tänka på är:

Trådlöst skapar flexibilitet

Det finns flera modeller av trådlösa högtalare. Det skapar en större flexibilitet gällande var de ska placeras. Samtidigt bör man se på hur ljudet förs över till högtalarna. Vissa enklare system gör att ljudbilden försämras något.

Bärbart är enkelt

De mindre högtalarna är mycket portabla och går lätt att ta med sig i väskan var man än ska. Till dessa kan mobil eller annan ljudenhet kopplas via exempelvis 3,5mm ingång eller Blue-Tooth. Smidiga och enkla. Men lite för enkla för att leverera ett riktigt bra ljud i hemmet eller från TV:n.

Passiva eller aktiva beroende på ljudkälla

Med aktiva högtalare menas att det finns förstärkare i högtalarna. Med passiva finns inte detta vilket gör att man får skaffa en separat förstärkare. Vad som passar beror på hur man vill bygga upp sitt ljudsystem och vilken ljudkälla som är tänkt att användas.

Hörlurar

Även om det är underbar musik som du lyssnar på så kanske inte omgivningen tycker det samma. Sätt på dig höglurarna och stäng ute allt annat ljud. Med riktigt bra hörlurar skapas en mäktig ljudbild som är svår att efterlikna i ett vanligt vardagsrum. Några saker att tänka på är:

Modell efter behov

De minsta hörlurarna är så kallade in-ear-hörlurar. De ryms i en knuten näve och går därmed att ta med var som helst och när som helst. Dess fördel är att de är så portabla men ljudbilden är däremot generellt sämre än over-ear och on-ear-hörlurar. Fundera på var och när du ska använda dina hörlurar mest.

Extra funktioner

För de som ska resa kan hörlurar med aktiv elektronisk brusreducering vara en fördel för att tydligare stänga ute allt annat ljud runtomkring. En fördel är även att välja ett par hopfällbara då dessa tar mindre plats.

Andra extrafunktioner är möjlighet att koppla in microfon vilket gör att samma hörlurar kan utnyttjas när telefonen ska användas.

Mediaspelare

Med en mediaspelare skapas möjligheten att visa bilder och film samt spela upp musik eller andra ljudfiler på TV:n. En smidig och flexibel lagringsplats som även har tillgång till det privata nätverket i hemmet. Skillnaderna mellan de olika mediaspelare som finns på marknaden är stor så man bör både tänka över sitt behov och jämföra de olika modellerna innan något inköp sker. Några saker att tänka på är:

Kompatibel med format

Alla mediaspelare är inte kompatibla med alla olika format på musik- och filmfiler. För den som laddar hem film eller skapar egen film kan detta vara en avgörande faktor.

Minne

Det är viktigt att jämföra hur stort minne de olika mediaspelarna har. Men det är ännu viktigare att kontrollera om det går att koppla in externa hårddiskar vilket gör att möjligheten gällande att spara filer blir nästan obegränsad.

Nätverk och USB

Att modellen ska ha nätverksanslutning är en självklarhet och något de allra flesta modeller har. Däremot skiljer det sig om de har Wi-Fi eller inte.

Utöver nätverksanslutning finns en fördel om den har en eller flera USB-ingångar.

Apputbud

I likhet med mobiltelefoner och surfplattor är mediaspelarens funktioner uppbyggda av appar. Därmed kan man ladda hem de appar som behövs för att få de funktioner som efterfrågas. Men alla appar finns inte till alla mediaspelare.

Projektorer

En av de viktigaste punkterna för en riktig biokänsla i hemmet är en stor bild. En väg att få detta är med en projektor. Med projektorer kan man själv välja storleken på bilden och därmed blir den även flexibel gällande dess funktion. Några saker att tänka på är:

Hemmabruk eller kontorsbruk

Skillnaden mellan projektorer som är för hemmabruk och de som bättre passar för kontorsbruk är ljusstyrkan samt kontrasten. Detta eftersom de som ser på bio främst släcker ner och ser på filmen i mörk miljö medan det på kontor/konferensanläggningar är ljusare omgivning. Välj därmed modell efter var den kommer att användas.

Bildkvalité

Det viktigaste med projektorer är att de har riktigt bra bildkvalité. Läs gärna olika tester inför köpet då det skiljer rejält mellan de bättre och de sämre modellerna.

Ljudnivå

De billigaste projektorerna har generellt högre ljudnivå än de dyrare. Med ett mäktigt ljudsystem kommer knappast projektorn att höras. Men det är inte alltid det ska vara ett rejält ljud när bilder/film ses via projektorn.

TV

En liten köks-TV för att kunna se nyheterna vid frukostbordet har en helt annan funktion mot den stora vardagsrumsmodellen som ska bjuda på fantastiska filmupplevelser. Självklart ska det första att ta ställning till vid inköp av TV vara dess funktion och var den ska vara. Utöver det finns flera andra punkter som kan vara avgörande. Några saker att tänka på är:

Hz

En TV som har 50Hz kommer till stor sannolikhet upplevas ge en ”hackande” bild. Detta beror på att modellen inte är till räckligt snabb för att kunna visa en skarp bild i det fall som något rör sig snabbt på bilden. Ett klassiskt exempel är en hockeymatch där man kan se tydlig skillnad på en TV med 100 eller 200Hz mot en som har 50Hz.

Smart-TV

Med en Smart-TV öppnas möjligheter till att surfa på TV:n, lyssna på Spotify, se på Youtube och använda en rad olika appar som går att ladda hem till TV:n.

LCD /LED

Det finns några få modeller av Plasma-TV kvar på marknaden men dessa är inte att rekommendera. Det är LCD och LED som dominerar marknaden vilket beror på dess fördelar.

Anslutningar

Kontrollera alltid att vilka anslutningar som TV:n har och fundera på vilka enheter som ska kopplas in. Att de modeller som köps idag har HDMI är en självklarhet men när det kommer till äldre anslutningar är det inte lika självklart att de finns. Vill man koppla in något via Scart, RCA, 3,5mm ljudkabel osv. bör man kontrollera anslutningsmöjligheter i förväg.

TV-licens

Glöm heller inte att innehav av TV innebär skyldighet att betala radio- och tv-avgift!