Musikutrustning

InstrumentDe som spelar musik förmedlar inte bara sång och musik. De förmedlar en känsla. Det är denna känsla som är så otroligt viktig att hitta när musiken skapas. Lika viktigt är det att hitta rätt känsla när musikinstrument köps in. Självklart är det skillnad på en gitarr för några hundringar och de för flera tusen. Men i slutändan är det viktigaste att den som spelar på dem känner att instrumentets form, utseende och ljudbild passar den musik som ska förmedlas.

Men instrumentet är inte alls. Det är även viktigt att välja rätt kringutrustning. Här presenterar vi vad man bland annat bör tänka på i val av DJ-utrustning, mikrofoner, musikinspelningsprodukter och just musikinstrument.

DJ-utrustning

En fest utan musik är ingen fest. Musiken spelar en mycket stor roll gällande vilken stämning som blir i en lokal. Med en DJ som mixar kan musiken följa (eller förändra) denna stämning. Detta förutsatt att det är bra DJ-utrustning som används. Några saker som är bra att tänka på:

Kanaler & Ingångar/Utgångar

Självkart spelar antalet kanaler in. Men glöm inte att kontrollera anslutningsmöjligheter gällande in- och utgångar. Det kan då vara allt från analoga RCA-ingångar till digitala in- och utgångar. Tänk över behovet och hur mixern kommer att användas.

Hyr först

Riktigt bra DJ-utrustning kostar en hel del. En bra väg att gå för att verkligen välja rätt är därför att hyra utrustning ett par gånger först. Därmed kan du prova dig fram med olika märken och tekniska lösningar. I stort sett all utrustning som går att hyra har mycket hög kvalité. Det är inte det som skiljer dem åt utan hur du vill utföra din mixning osv.

Mikrofoner

Funktionen med mikrofoner är att fånga upp ljud. Vilket ljud som ska fångas upp och i vilket sammanhang avgör därmed val av mikrofon. Detta åtminstone vilken kategori av mikron som ska köpas. I varje kategori finns sedan en rad varianter. Några saker som är bra att tänka på:

Fantommatning eller inte

Vid videoinspelning och tillfällen med talare är kondensatormikrofon vanligast. Den behöver ha ett inbyggt batteri eller få ström via ”Fantom-matning”. Det betyder att strömmen tas från en extern källa. På proffskameror finns exempelvis denna matning men inte på enklare videokameror. Finns inte möjlighet till Fantom-matning måste man köpa en mikrofon med batteri eller annan strömkälla.

Handhållen, Shotgun, Mygga

Det finns tre stora kategorier av mikrofoner. Tre med helt olika funktion. Den handhållna används vanligtvis vid intervjuer, körer och musik. En så kallad Shotgun-mikrofon fästes på videokameran eller en stång och tar upp ljudet mycket riktat. Mikrofonmyggor är mycket små och sätts fast på kläderna på den som exempelvis ska intervjuas. Alla dessa tre finns både med och utan sladd.

Trådlös ger flexibilitet

De trådlösa är dyrare men skapar en helt annan flexibilitet än de med sladd. Frågan är om det högre priset är värt att betala för en större frihet.

Musikinspelning

Att spela in musik är lätt. Att göra det med riktigt bra kvalité är inte lika lätt. Finns höga krav bör man lägga fokus på kvalitetsprodukter, starkt redigeringsprogram m.m. Några saker som är bra att tänka på:

Fokus på mikrofon och ljudkort

Det finns billiga (ibland gratis) redigeringsprogram. Lägg istället pengarna på en riktigt bra mikrofon och ett ljudkort i hög kvalité.

Prova på flera inspelningsprogram

De flesta inspelningsprogram finns i Trialversion vilket gör att du kan prova dem i 30 dagar. Testa de mest etablerade som Cubase, Pro Tools och Logic. Är du nybörjare kan Garage Band rekommenderas.

Ljudisolera

För att få ett rent ljud är det viktigt att ljudisolera rummet där inspelning pågår. Ljudet kommer annars att studsa mot väggarna och skapa en helt annan ljudbild.

Musikinstrument

Vilka råd som ska ges gällande inköp av musikinstrument beror otroligt mycket på vilket instrument som ska köpas in. Det är ju självklart stort skillnad på en blockflöjt i plast och en flygel. Men tre generella råd kan ges:

Hyr

Ett flertal musikinstrument går att hyra via återförsäljare. Detta kan vara ett bra sätt att hålla nere kostnaden om man vill testa på ett instrument. Men framförallt kan det vara ett sätt att prova sig fram vilken gitarr, vilket trumset osv. som passar den musikstil som man spelar. Många musikskolor erbjuder även hyra av musikinstrument för barn i det fall som de spelar på just den musikskolan.

Rätt känsla

Musik och rytm är känslor. Känslor som förmedlas via de musikinstrument som spelas. Ta dig tid och känn på de instrument som du funderar på att köpa. Det handlar inte bara om att läsa recensioner och se på tekniska specifikationer. Med musikinstrument handlar det minst lika mycket om att det ska kännas rätt.

Låt barnen få prova

Väldigt många barn älskar musik och att få spela. Däremot kan intresset ändra sig relativt snabbt gällande vilket musikinstrument som lockar. Börja med enkla och billiga musikinstrument till barnen till det är tydligt att intresset har stannat på ett instrument. Gå då upp en nivå i kvalité. Det gör stor skillnad.