Mobiltelefoner

Mobiltelefoner

Utbudet av mobiltelefoner är idag extremt stort. Det går att få en telefon för någon hundralapp samtidigt som de nyaste modellerna kostar upp mot 6-7000kr. Självklart är det även stor skillnad gällande prestanda och funktion. Idag är ytterst få som använder mobiltelefoner för att ringa med utan man vill kunna surfa, kolla mail, läsa tidningen och använda en rad olika appar. Utgå från vad du vill göra med din telefon och sök efter en modell som möter dessa behov.

En sak som styr mobiltelefonens funktionalitet är vilket operativsystem som används. Enligt tidningen Mobil är det just operativsystemet som främst avgör vilken telefon som köps. När de gjorde en undersökning år 2014 var det 34% som angav detta som den viktigaste faktorn.

Tre av de vanligaste operativsystemen presenteras här nedan. Vad bör man tänka på gällande telefoner med dessa system och vad de har för fördelar (+) och nackdelar (-)?

Android

Android är det operativsystem som är vanligast för mobiltelefon. Märken som Samsung, Sony och Google använder exempelvis detta operativsystem. En fördel är att det är extremt flexibelt. Man kan ”skräddarsy” sin startsida och annat på telefonen i större utsträckning än på iOS. Dessutom är det öppen källkod vilket gör att man själv kan programmera appar och lägga in i telefonen.

+ Kompatibelt med det mesta

En stor fördel med Android är att det är helt integrerat med Googleprodukter. Därmed kommer man lätt åt Gmail, Drive, Kalendern och andra produkter/tjänster som ofta används. De som använder ett flertal av dessa produkter kan med fördel välja en Android-telefon. Självklart går det att komma åt Gmail m.m. från andra operativsystem men inte lika smidigt.

– Öppen källkod

Genom att Android är uppbyggt av öppen källkod förekommer det mer virusprogram och liknande till Android än vad det exempelvis finns till iPhone. Man bör därmed vara något mer försiktigt vid nedladdning av appar.

iPhone

Mobiltelefoner från Apple heter iPhone och har operativsystemet iOS. Detta operativsystem är enbart knutet till detta märke.

En stor fördel med iPhone är att de är extremt användarvänliga. Även den som aldrig haft en iPhone förr kan med lätthet lära sig att navigera och göra inställningar på telefonen. Det är just användarvänligheten som gjort att iPhone blivit så populär. Därmed är det en telefon som kan rekommenderas till de som vill ha en enkel (men tekniskt avancerad) mobiltelefon.

+ Enkel och lättanvänt

När Apple lanserade sin första iPhone höjdes den till skyarna för dess användarvänlighet. Detta är något de sedan dess prioriterat högt och något de även vinner på i flera oberoende tester av mobiltelefoner. Den som köper en iPhone får en telefon som är extremt enkel att hantera trots att den är full med tekniska fördelar.

– iPhone kräver Appleprodukter

Nackdelen med  iPhone är att dessa telefoner använder operativsystemet iOS som enbart finns på produkter från Apple. Det är ibland krångligt och ibland omöjligt att ta del av alla fördelar med Iphone om man inte även har kompatibla produkter. Därmed ”låser” Apple sina användare till främst deras produkter. För de som gillar Apple är det däremot inte något större problem.

Windows

Det första operativsystem som Windows lanserade var Windows Mobile. De insåg snart att det inte var speciellt lyckat och lanserade istället Windows Phone. Systemet sticker ut mot de övriga ovan nämnda operativsystemen genom att det är uppbyggt mer mot en mix av widgets och appar. I och med lanseringen av Windows 10 till datorer förväntas även efterfrågan på telefoner med Windows att öka.

+ Officepaketet

I de mobiltelefoner som har Windows är Office-paketet installerat. I och med att extremt många använder program ur detta paket (ex. Excel och Word) blir det smidigt att även ha det på mobiltelefonen. För de som använder mobilen frekvent i sitt yrke kan en Windows-telefon vara ett bra alternativ.

– Dåligt utbud med appar

Den största nackdelen med Windows-telefoner är att utbudet av appar är extremt mycket mindre än till de telefoner med iOS eller Android.

Jämför mobilabonnemang till mobiltelefoner

Om du väljer att smartphone så krävs det en del datatrafik för att kunna utnyttja mobiltelefonen till fullo varje månad. Vi rekommenderar att du använder ett mobilabonnemang med fast pris om du köper en smartphone eftersom en viss datatrafik ingår. Du slipper hålla koll på hur mycket datatrafik du har förbrukat. På Mobilabonnemang.se kan du jämföra priser och datatrafik för mobilabonnemang från de största operatörerna. Genom att jämföra mobilabonnemang så ökar du chanserna att hitta det abonnemang som passar dig, dina behov och din plånbok allra bäst.