• Därför ska du använda tvåfaktorsautentisering

  Bedrägerier på nätet blir allt vanligare. Men trots det gör de flesta personer inte vad man kan för att skydda sig själv. Genom att använda tvåfaktorautentisering försvårar man för en bedragare och på så sätt skyddar sig själv.

  Tvåfaktorautentisering gör så att du bara kan öppna ditt konto på betrodda enheter. Varje gång du ska logga in på en ny enhet behöver du, utöver ditt lösenord, även ange en sexsiffriga verifieringskod.

  Tvåfaktorautentisering ökar säkerheten

  Att använda sig av tvåfaktorautentisering ökar säkerheten på dina konton och risken för att bli utsatt för ID-kapning minskar. Många inser dock inte detta och endast en av tio använder sig av tvåfaktorautentisering. Det är inte heller så avancerat som man kan tro. När du väl angett verifieringskoden en gång på en enhet behöver du inte göra det igen på samma enhet.

  Funktionen har blivit allt vanligare och finns idag hos bland annat Apple och Google. I nästan sju år har Gmail-användare kunnat använda funktionen, men få väljer att göra det.

  Det finns dock inga planer på att tvinga användarna att använda tvåfaktorautentisering även fast det bevisligen skyddar människor. Anledningen till att så få använder funktionen har att göra med användarvänligheten, man anser det vara krångligt med en verifieringskod.

  Skydda dig med lösenordshanterare

  Vill du inte skydda dig med tvåfaktorautentisering finns andra sätt. Bland annat med hjälp av ett ID-skydd som hjälper dig med förebyggande åtgärder, samt hjälper dig om du råkar ut för en ID-kapning. Annars kan det vara bra att skaffa en lösenordshanterare. Du behöver då ett lösenord sedan hjälper lösenordshanteraren dig att skapa lösenord till dina andra inloggningar.

  Att åtminstone skydda sig på något sätt på nätet är viktigt. Ett sätt är att se till att ha ett starkt lösenord. Detta då många lösenord läcker ut på nätet. De allra vanligaste under 2017 var ”123456” och ”password”, så använder du något av dessa är det på hög tid att du ändrar. Annars riskerar du att råka ut för en identitetskapning.