• Lyssna på ljudböcker med rätt elektronik

  Elektronik har fått en allt större roll i vår vardag det senaste decenniet. Numera finns nästan en digital lösning eller en app för det mesta. Ett vanligt exempel är böckernas digitalisering. Ljudböcker har egentligen funnits sedan vi lyssnade på kassettband i bilen eller som CD-skiva i en freestyle.

  Sedan smartphones framväxt har det dock blivit ännu enklare att lyssna på en ljudbok. Med dagens enkla streamingtjänster kan du i princip få tillgång till vilka ljudböcker du vill och lyssna i alla dina enheter.

  Elektronik möjliggjorde ljudböckers framväxt

  Att läsa böcker är något vi gjort långt innan elektronik uppfanns. I takt med att musikutrustning utvecklades börjades även böcker läsas in på band, vilket skapade ljudböckerna. Till en början fanns dessa framför allt att låna på svenska bibliotek samt via bibliotekens hemsidor genom e-ljudböcker.

  Tips! Om du har en mobiltelefon eller surfplatta kan du med största sannolikhet börja lyssna på ljudböcker redan idag.

  Idag är ljudböcker betydligt mer lättillgängliga. Du kan exempelvis lyssna online genom din dator antigen hos biblioteket eller genom en streamingtjänst. Många föredrar dock att lyssna på resor eller i kollektivtrafiken. För att möjliggöra detta behöver du en prenumerationstjänst som som gör det möjligt att lyssna i din mobiltelefon eller i din surfplatta. De flesta moderna mobiltelefoner och surfplattor har stöd för ljudböcker. Det enda som krävs är möjlighet att ladda ner appar genom exempelvis AppStore eller GooglePlay.

  Idag finns flertal streamingtjänster för böcker

  Den senaste tiden har allt fler streamingtjänster för ljudböcker vuxit fram. Dessa har ett enormt utbud av böcker och det går att spela böcker i högre kvalité än tidigare tack vare elektroniken bakom. Har du ännu inte testat en streamingtjänst men vill hitta den som passar dig bäst kan du jämföra prenumerationstjänster för ljudböcker. Genom att jämföra de olika tjänsterna kan du vara säker på att du får den tjänst som passar dig bäst.

  Att tänka på när du jämför prenumerationstjänster

  • Hur du ska lyssna. Om du ska lyssna via datorn kanske det räcker med ett bibliotekskort så du kan lyssna gratis. Ska du lyssna i din smartphone eller på din surfplatta rekommenderas istället att du tecknar en prenumerationstjänst.
  • Om du vill lyssna offline eller inte. De flesta tjänster erbjuder möjlighet att lyssna offline. Det innebär att du kan göra boken tillgänglig offline, exempelvis när du är uppkopplad till ett Wi-Fi. Har du begränsad surfmängd är det mycket fördelaktigt då du slipper slösa surf. Det gör det även möjligt att lyssna på flygplanet trots att du har flygplansläge på.
  • Utbudet av böcker. Innan du tecknar en tjänst kan det vara bra att se om utbudet av böcker passar dig. De flesta streamingtjänster erbjuder en prova-på period innan du tecknar abonnemanget. På så sätt kan du ta ett par veckor till att titta igenom utbudet.
  • Hur många enheter du vill lyssna på. Om du vill kunna lyssna i både mobiltelefonen och i surfplattan kan det vara bra att ha ett abonnemang som tillåter lyssning på flera enheter. Det kan även vara bra om du har barn som också tycker om att lyssna på ljudböcker. Vissa streamingtjänster erbjuder familjeabonnemang som gör att du kan lyssna på omkring 5 olika enheter.

  Ljudböcker har utvecklats snabbt, det kan därför vara värt att testa någon av de nya tjänsterna för att se om de passar dig.