Elektronik för seniorer

Att hänga med i den snabba tekniska utveckling som sker just nu är inte alltid helt lätt. Det är många funktioner som ska läras in och nya apparater att förstå sig på. För de som är lite äldre kan det också vara svårt att hantera produkternas små knappar eller touchskärmar. Synen kanske inte är den bästa och när det finns allt för många funktioner tillgängliga kan det förvirra i stället för att förenkla. Därför finns det elektronik som är särskilt anpassade till seniorer. En produkt som kommit att bli särskilt populär är lättanvända mobiltelefoner. Dagens mer moderna mobiltelefoner kan många gånger vara svåra att använda. Men med lättanvända mobiler har även äldre möjlighet att förstå sig på och använda dagens teknik utan att störas av funktioner de ändå inte använder sig av.

Användarvänliga telefoner med smakfull design

Ett varumärke som riktar in särskilt på mobiltelefoner, smartphones och hemtelefoner som är enkla att förstå sig på är Doro. De släppte sin första lättanvända mobiltelefon redan år 2007 och den blev genast en hit bland seniorerna. Användarna gillar dem för deras enkelhet men att de trots det har tillgång till alla funktioner de kan tänkas behöva. Modern teknik anpassas för att läsas lättare, höras bättre och användas på ett enklare sätt. På så sätt kan äldre personer fortfarande använda en modern mobiltelefon på ett självständigt sätt och hålla kontakten med familj och vänner. Trots att produkternas främsta syfte är att underlätta användandet för seniorer finns det betydligt fler användare som gillar dem. Kanske kan den även användas som en bra första-gångs-telefon för ett barn som behöver den för att ringa eller för en person som är synskadad och som annars har svårt att hantera en touchskärm. Förutom att vara utrustade med lättanvända funktioner satsar Doro mycket på att utveckla mobiltelefoner med en enkel och smakfull design. Det ska vara enkelt utan att vara tråkigt helt enkelt. En bra form, god ergonomi, utmärkt ljud, snygg design och lätt användning i ett väl genomtänkt utförande är det som kännetecknar deras telefoner.

Att kunna använda elektronik som alla andra är viktigt för en persons trygghet, självständighet och självkänsla. Att inte behöva känna sig begränsad på grund av eventuella kroppsliga eller psykiska hinder helt enkelt. Det finns enklare mobiltelefoner som är utrustade med knappar och en mindre skärm, men också smartphone-alternativ med touchskärm. Allt för att alla ska kunna välja en telefon som passar just deras specifika behov och önskemål.

Lär dig mer om internet

Både yngre och äldre kan ha nytta av guider och lektioner om internet och de tjänster och möjligheter som nätet erbjuder. IIS, Internetstiftelsen i Sverige, erbjuder kostnadsfria digitala lektioner, där du kan lära dig mer om allt som internet har att erbjuda.