• Nödvändig elektronik i hemmet

    datorhogtalare
    Idag är mycket av den teknologi vi använder oss av portabel. Med laptopen, iPaden och mobilen kan vi göra oerhört mycket av det vi behöver få gjort, och vi kan göra det från tåget, från fiket och från skolkorridoren. Lika portabel är musiken. De flesta av de elektroniska prylar vi bär med oss kan spela upp vår favoritmusik för oss.

    Men sällan kan man göra det så bekvämt för sig själv som när man befinner sig hemma. Ute i världen måste man kompromissa. Om det enda lediga bordet på caféet är mitt i rummet, inklämt mellan två andra bord och långt ifrån alla mysiga hörnbord, så är det det vi måste nöja oss med. Om den enda platsen på tåget är bredvid en svettluktande tonåring så är det där vi sätter oss. Om väskan är för liten för att rymma ett par bra hörlurar så får vi nöja oss med de små ”in ear”-varianterna.

    Vid den sista punkten kan vi stanna upp lite grand. För en av följderna av att musiken finns tillgänglig överallt är att vi lyssnar på den lite hur som helst, ofta omedvetna om hur mycket ett par kassa hörlurar påverkar lyssnarupplevelsen. Men vad som nästan är ännu värre är hur vi på musikens bekostnad fortsätter att utnyttja våra elektroniska prylars bärbarhet i hemmet. Vi sätter oss i soffan med laptopen eller kurar upp oss i fåtöljen med iPaden, och ska vi lyssna på musik så nöjer sig påfallande många med de inbyggda högtalare dessa små maskiner erbjuder. Så borde det inte vara. Alla borde se till att utrusta sig med bra högtalare till dessa prylar.

    Att införskaffa bra utrustning för att lyssna på musik är ett fantastiskt sätt att hitta tillbaka till den tiden då man verkligen lyssnade på musik. Musiken tar alltför ofta rollen som bakgrundsljud idag. Det duger för att vi ska känna oss mindre ensamma. Rastlösheten är för stor för att vi ska klara av att sätta oss i fåtöljen, blunda, och bara lyssna. Förmodligen beror det mest på att tiderna är sådana, men kanske också för att många av oss inte ser värdet i att spendera ”lite mer” på ljudutrustning. Med ett riktigt bra högtalarset som riktigt sådär fyller rummet med den musik man tycker om så behöver man inget annat. Ingenting att läsa, ingenting att glo på, inte ens ett glas whisky. I dagens hektiska värld är de där tillfällena av ren och simpel njutning något vi suktar efter mer än vi tror.