• Välj rätt kontantkort

  Det finns många situationer där ett kontantkort passar bättre än ett abonnemang. Det kan vara för ett barn där du som förälder vill ha kontroll över kostnaderna, det kan vara för dig som ofta är utomlands och då inte använder din telefon eller för dig som gärna slipper operatörernas långa bindningstider.

  Här försöker vi reda ut begrepp, skillnader och metoder för att hitta det bästa kontantkortet för just dig.

  Fördelar och nackdelar med kontantkort jämfört med abonnemang

  kontantkortVad som passar bäst när valet står mellan abonnemang och kontantkort är en bedömning du själv får göra. Men vi hjälper dig gärna på traven och har därför listat fördelar och nackdelar med att ha ett kontantkort jämfört med att ha ett abonnemang

  Fördelar:

  • Ingen bindningstid – Med ett kontantkort så binder du dig aldrig till någon operatör som du gör med ett abonnemang som ofta har en bindningstid på 12, 18 eller 24 månader.
  • Kontroll över förbrukning – Med ett abonnemang kan du få hem en räkning som i teorin kan vara hur stor som helst. Med ett kontantkort kan du aldrig göra av med mer än summan du laddad kontantkortet med.
  • Behöver inte kosta något – Ringer/smsar/surfar du inte så kostar kontantkortet ingenting alls.

  Nackdelar:

  • Kan ta slut – Med ett kontantkort så finns risken att pengarna tar slut vilket innebär att du inte har någon möjlighet att ringa, smsa eller surfa.
  • Ger ingen prisreduktion på köp av telefon – När du tecknar ett abonnemang med bindningstid så kan du ofta få lite lägre pris på en telefon om du köper den vid samma tillfälle. Detta är inte fallet med kontantkort då de inte medför någon bindningstid till operatören du väljer.

  Vilket kontantkort passar dig?

  Att välja rätt kontantkort är inte helt enkelt. Vårt råd är att noga tänka efter vad du/den personen som ska använda kontantkortet egentligen använder och kommer att använda din mobiltelefon till.

  Genom att jämföra kontantkort hos en jämförelsetjänst som samlat en större mängd operatörer och deras erbjudanden så kan du spara både tid och pengar. Du kan i många fall även sortera de erbjudanden som finns så att det passar just dina preferenser och på så vis maximera chansen att hitta det bästa kontantkortet.

  Ringer du väldigt mycket och smsar och surfar väldigt lite så ska du leta efter ett kontantkort som har ett billigt minutpris och låg öppningsavgift. Är det enda du gör med mobilen istället att surfa så borde ditt fokus ligga på att hitta ett kontantkort med billig surf. Poängen är att du ska vara medveten om ditt eget användande innan du bestämmer då det kan spara dig många kronor.