Kökselektronik

Nuförtiden är de flesta apparater i våra hem elektroniska. Vissa av dem kan verka onödiga och ett slöseri med både pengar samt yta i form av förvaring, men sanningen är att de flesta av oss numera är omedvetna om just hur beroende vi faktiskt är av dessa apparater. Ofta tänker vi inte ens på att en apparat är elektronisk, och framför allt så tänker vi inte ofta på mängden elektronik som vi har i våra kök. Men faktum är att våra kök kryllar av elektriska prylar, alltifrån köksmaskiner till ljudsystem kan man finna i svenskarnas kök.

Något som kanske inte är särskilt vanligt att utrusta sitt kök med, men som kan vara en bra idé att installera är en timer. En timer fungerar som så att den stänger av all ström till utvalda maskiner efter en viss tid. Det finns många fördelar med att ha en sådan här timer, men de två främsta är att den ökar energieffektiviteten i ditt kök eftersom maskiner som inte används inte kommer att dra någon ström av misstag samt att brandrisken minskar drastiskt.

På tal om brand så bör varje kök vara utrustat med en riktigt bra brandvarnare ifall att olyckan skulle vara framme. De flesta bränder som startar i våra hem börjar i köket, så att investera i en brandvarnare kan rädda både liv och bostad.

För att spara värdefull tid när man är hemma, eller om man helt enkelt inte har lust att lägga timme efter timme på att laga mat eller baka, så kan en köksmaskin vara en käck liten apparat att införskaffa. Att kunna hålla på med två saker samtidigt i köket är guld värt när stora högtider som till exempel julen börjar närma sig och det är mycket i matväg som skall förberedas.

En annan apparat som ofta underskattas är den klassiska vattenkokaren. Många resonerar som så att det går lika bra att värma vatten i en kastrull på spisen, så varför lägga pengar på en maskin som bara kan koka vatten? Den största fördelen med att ha en vattenkokare är att det går mycket snabbare att hetta upp vatten i en sådan än vad det gör i en kastrull. Dessutom kan redan upphettat vatten göra kaffekokningen på morgonen snabbare, och varje sekund på morgonen är viktig.